Rekabentuk Komunikasi Visual

Program Komunikasi Visual menawarkan peluang pembelajaran dalam bidang Ilustrasi, Reka Bentuk Pakej, Typography, Pengiklanan, Penjenamaan, Fotografi, Videografi, Animasi dan banyak lagi. Proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara teori dan amalan melalui pengajaran dalam kuliah, studio, bengkel, latihan industri, pembangunan produk dan penciptaan, persembahan pengeluaran dan penyelidikan akademik untuk memenuhi keperluan graduasi. Pencapaian pelajar akan dinilai walaupun penilaian berterusan dan peperiksaan. Komunikasi Grafik melibatkan segmen pasaran yang merangkumi teknologi percetakan, penerbitan, pembungkusan, pencitraan elektronik dan industri berkaitan lain, yang biasanya dirujuk sebagai seni grafik, percetakan atau industri pengimejan. Komunikasi grafik kontemporari memerlukan harmonisasi teknologi komunikasi, di mana multimedia dan laman web melengkapi media cetak. Pelajar akan mengembangkan bahasa reka bentuk yang mencerminkan imaginasi dan inovasi, dan bukan tiruan. Projek mungkin melibatkan konsep dan reka bentuk majalah, pembungkusan, poster, CD, beg membeli-belah, buku, iklan dan identiti korporat. Dengan memberi penekanan pada asas-asas reka bentuk, pelajar itu jelas bersedia untuk meneruskan kedudukan kreatif dalam media cetak dan elektronik. Pendekatan program ini adalah dengan menggabungkan konsep dengan sentuhan dan fokus yang kuat dalam aplikasi. Apa yang akan ditekankan ialah keupayaan untuk berfungsi sebagai pereka grafik dengan penguasaan dalam menangani selok-belok komunikasi serta menjadi medium pintar.

Membantu pelajar fokus pada kepentingan seni dan bakat mereka dalam mewujudkan imej yang jelas dan progresif di mana orang ramai dapat memahami dan bertindak balas.

Menggalakkan pelajar untuk menggunakan reka bentuk dalam menyelesaikan masalah untuk pelanggan secara kreatif.

Pengarah Art

Pereka Logo

Pereka Grafik

Pereka Laman Web