Rekabentuk Permainan Digital

Program Rekabentuk Permainan Digital menawarkan peluang pembelajaran dalam bidang ilmu pengetahuan permainan digital dengan menggunakan teknologi terkini dalam industri permainan termasuk rekabentuk permainan, pengaturcaraan komputer, dan rekabentuk visual. Bidang ini menggabungkan sekurang-kurangnya 4 disiplin ilmu yang selari dengan keperluan industri ke 4 (4th industrial revolution / revolusi industri ke 4 (4IR) yang menggabungkan bidang Seni Visual, Rekabentuk Visual, Warisan, Teknologi Kreatif, Kejuruteraan dan Sains Komputer. Proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara teori dan amalan melalui pengajaran dalam kuliah, studio, bengkel, latihan industri, pembangunan produk dan penciptaan, persembahan pengeluaran dan penyelidikan akademik untuk memenuhi keperluan graduasi. Pencapaian pelajar akan dinilai walaupun penilaian berterusan dan peperiksaan akhir.

Menggunakan kaedah dan teknologi yang bersesuaian untuk menghasilkan pelbagai permainan digital dengan memenuhi keperluan standard industri permainan.

Menghasilkan kandungan permainan untuk pelbagai aplikasi permainan digital berpaksikan kandungan warisan budaya Malaysia dan Antarabangsa.

Menjalankan penyelidikan yang diselia dalam bidang permainan digital dengan mengkaji dan mengaplikasi pengetahuan dan maklumat yang dipelajari.

Artis Permainan

Jurulatih Permainan Digital