Portal Rasmi Fakulti Teknologi Kreatif & Warisan

headerbm

Kesusasteraan Warisan

Tentang Bidang

Jabatan Pengajian Warisan menawarkan program Kesusasteraan Warisan yang menawarkan peluang belajar dalam disiplin yang komprehensif untuk membangunkan kesusasteraan dan warisan budaya bangsa kita. Bidang pengajian ini menjadi asas dan selaras dengan dasar dan keperluan pembangunan industri kreatif negara kita.
Proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara teori dan amalan melalui pengajaran dalam kuliah, tutorial dan penyelidikan akademik untuk memenuhi keperluan graduan. Pencapaian pelajar akan dinilai walaupun penilaian berterusan dan peperiksaan. Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian dalam Sastera Warisan menawarkan kajian praktikal yang paling menyeluruh di kalangan semua universiti di Malaysia. Kursus-kursus yang ditawarkan termasuk Sastera dalam Filem, Kritikan Drama, Kesusasteraan Islam, Teori Sastera dan Teknik Penulisan Kreatif, yang semuanya memberi peluang kerjaya di pentas global. Matlamat kami adalah untuk melatih usahawan seni dalam semua bidang kesusasteraan terutamanya dalam kesusasteraan tradisional dalam usaha untuk abadi nilai-nilai warisan dan budaya dalam Tanah Melayu. Program ini juga merupakan platform untuk menanamkan rasa ingin tahu, keberanian serta menggalakkan inovasi praktikal untuk mengekalkan generasi masa depan yang lebih baik. Program ini mencerminkan kepelbagaian dan keseronokan subjek seperti di zaman moden dan memberi peluang kepada pelajar untuk melihat pencapaian teori dan amalan dalam medium dan konteks budaya yang pelbagai.

 

Objektif

 

Struktur Kursus

 

Skop Pekerjaan

 Penyelidik

 Sasterawan

 Penulis

 Penyair

 Pengkritik Sastera

 Penganalisis Sastera

 Perunding

 Pendidik

 Usahawan

Hasil Karya

Testimoni Pelajar

Aktiviti

Temasya-Pantun-2017   Temasya-Pantun   Bengkel-Skrip-Drama-Radio-bersama-Dewan-Bahasa-dan-Pustaka-Kuala-Lumpur
         
Program-Merekayasa-Sastera-1.0   Program-Merekayasa-Sastera   Sembang-Pangkin-Sastera
         
Malam-Cakna-Puisi-2016   BENGKEL-PENULISAN-SKRIP-DAN-DRAMA-BERSAMA-SITI-JASMINA-IBRAHIM   Sembang-Pangkin-Sastera-2017   Sembang-Pangkin-Sastera-edit

Klik sini untuk dapatkan artikel mengenai program 

Hubungi

logoumk

Fakulti Teknologi Kreatif & Warisan
Universiti Malaysia Kelantan
Karung Berkunci 01,
16300 Bachok,
Kelantan

Tel:+609-779 7270 Fax:+609-779 7262

Visitor Counter

0627410
Show Today
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
25
2962
2707
6153
22762
627410

38.75%
20.30%
3.82%
1.33%
0.09%
35.71%

8 guests