Kesusasteraan Warisan

Jabatan Pengajian Warisan menawarkan program Kesusasteraan Warisan yang menawarkan peluang belajar dalam disiplin yang komprehensif untuk membangunkan kesusasteraan dan warisan budaya bangsa kita. Bidang pengajian ini menjadi asas dan selaras dengan dasar dan keperluan pembangunan industri kreatif negara kita.
Proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara teori dan amalan melalui pengajaran dalam kuliah, tutorial dan penyelidikan akademik untuk memenuhi keperluan graduan. Pencapaian pelajar akan dinilai walaupun penilaian berterusan dan peperiksaan. Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian dalam Sastera Warisan menawarkan kajian praktikal yang paling menyeluruh di kalangan semua universiti di Malaysia. Kursus-kursus yang ditawarkan termasuk Sastera dalam Filem, Kritikan Drama, Kesusasteraan Islam, Teori Sastera dan Teknik Penulisan Kreatif, yang semuanya memberi peluang kerjaya di pentas global. Matlamat kami adalah untuk melatih usahawan seni dalam semua bidang kesusasteraan terutamanya dalam kesusasteraan tradisional dalam usaha untuk abadi nilai-nilai warisan dan budaya dalam Tanah Melayu. Program ini juga merupakan platform untuk menanamkan rasa ingin tahu, keberanian serta menggalakkan inovasi praktikal untuk mengekalkan generasi masa depan yang lebih baik. Program ini mencerminkan kepelbagaian dan keseronokan subjek seperti di zaman moden dan memberi peluang kepada pelajar untuk melihat pencapaian teori dan amalan dalam medium dan konteks budaya yang pelbagai.

Sasterawan

Penyair

Pengkritik Sastera

Penganalisis Sastera