Konservasi Warisan

Jabatan Pengajian Warisan menawarkan program Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian menerusi bidang elektif Konservasi Warisan yang sangat bersesuaian dengan 4.0 IR Industrial Revolution. Bidang ini memberi penekanan dalam disiplin ilmu berkaitan pemuziuman, etnografi, arkeologi dan konservasi bangunan berasaskan skop warisan bagi melahirkan graduan yang berketrampilan, berpengetahuan dan menghayati objek warisan secara teknikal, inovatif, kreatif dan beretika.

Bidang Konservasi Warisan juga menjalani proses pengajaran dan pembelajaran secara teori dan amali melalui pengajaran dalam bilik kuliah, studio, bengkel, makmal dan di industri bagi memenuhi keperluan graduasi. Pencapaian pelajar akan dinilai melalui penilaian berterusan dan penilaian akhir iaitu peperiksaan atau projek akhir. Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian melalui bidang Konservasi Warisan menawarkan kajian lebih praktikal dan menyeluruh bagi menyediakan peluang kerjaya yang lebih fleksibel dan bersifat global untuk graduan.

Subjek yang dipelajari dalam bidang Konservasi Warisan akan memberikan idea baru yang lebih mencabar dan kreatif. Sikap keberanian dan inovatif yang diamalkan juga dapat memberi peluang kepada pelajar untuk melihat kepentingan bidang ini dalam pelbagai medium dan konteks.

Konservator

pic-1   pic4   pic5

pic6       pic8

Syarat Kemasukan