Warisan Budaya

Jabatan Pengajian Warisan menawarkan salah satu program paling terkenal di rantau ini. Program ini direka dengan penekanan untuk melatih semua fakulti manusia kita, menyediakan ruang yang mencukupi untuk bertindak secara inovatif serta mengarahkan, memenuhi dan mengatasi semua cabaran dalam pencapaian.
Program Warisan Budaya menawarkan peluang pembelajaran dalam bidang budaya dan warisan yang luas. Ia merangkumi pengetahuan mengenai warisan, budaya, kemanusiaan, pemikiran, gaya hidup, seni masyarakat, pengurusan dan banyak lagi pembelajaran yang memberi tumpuan kepada budaya dan warisan masyarakat setempat. Program ini mampu menanamkan graduan yang berpengalaman, berpengetahuan yang memahami dan menghargai warisan budaya bukan hanya pada peringkat teknikal tetapi juga inovatif, kreatif dan etika melalui pendekatan yang mampan. Proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara teori dan amalan melalui pengajaran dalam kuliah, studio, bengkel, latihan industri, pembangunan produk dan penciptaan, persembahan pengeluaran dan penyelidikan akademik untuk memenuhi keperluan graduasi. Pencapaian pelajar akan dinilai walaupun penilaian berterusan dan peperiksaan. Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian dalam Warisan Budaya menawarkan kajian praktikal yang paling menyeluruh di kalangan semua universiti di Malaysia. Kami mensasarkan jangkauan global. Matlamat kami adalah untuk melatih usahawan dalam semua disiplin Warisan Kebudayaan yang mampu membawa idea baru dan mencabar yang mengubah minda, mencabar hati dan merangsang semua deria. Kami menyemai rasa ingin tahu, kreativiti, keberanian dan humor; menggalakkan inovasi praktikal dan penciptaan produk warisan kebudayaan untuk warisan ketara dan tidak ketara. Program ini mencerminkan kepelbagaian dan keseronokan subjek seperti di zaman moden dan memberi peluang kepada pelajar untuk melihat pencapaian teori dan amalan dalam pelbagai medium dan konteks.

Pengeluaran Kreatif

Pengarah Kreatif